9 aprilie este o zi importantă pentru întreaga suflare stelistă. Pe 9 aprilie 1974 a avut loc inaugurarea Stadionului Ghencea cu un meci amical între Steaua București și OFK Belgrad, scor 2-2.
De-a lungul anilor, Stadionul Steaua a găzduit multe meciuri memorabile ale formației de fotbal, dar și ale echipei naționale, fiind supranumit de către suporteri drept „Templul fotbalului românesc”.
Pe 9 aprilie 1974, ziarul „Sportul” anunța pe prima pagină „Astăzi, fotbal pe stadionul Steaua. Steaua – OFK Belgrad, un meci care promite”. Sub titlul banal se ascundea de fapt inaugurarea actualului stadion Steaua. „O partidă care promite un frumos spectacol fotbalistic, ambele cluburi aliniind cele mai bune efective de care dispun în momentul de față”, se preciza în avancronica acestui meci în ziarul „Sportul”.
Nicio vorbă de truda miilor de militari care au lucrat zi și noapte începând din august 1973 și până în martie 1974. Arhiva nu menționează nimic, nici măcar un rând despre construcția grandioasă pentru acele vremuri. De ce? Pentru că, probabil, ca și mulți dintre cei care au săpat la Canalul Dunăre Marea Neagră, au murit cu târnăcopul în mână, sleiți de puteri, înfometați și răpuși fie de arșița verii, fie de gerul necruțător al iernii.
Fotografii preluate din ziarul Observatorul militar, 2011
Stadion: Steaua. Spectatori: 30.000. Au marcat : Tătaru II (44), Vio. Năstase (59) / Turudija (75, 82). Au arbitrat: Kevork Ghemigean – Nicolae Petriceanu și Alexandru Pîrvu (toți București)
STEAUA: N. Coman (80 V. Iordache) – Sătmăreanu, Smarandache (50 Ciugarin), Sameș, Nae Ionescu – Iovănescu, I. Dumitru (40 Tătaru II, 80 Amarandei) – Ion Ion, M. Răducanu, Iordănescu (75 Dumitriu IV), Vio. Năstase. Antrenor: Constantin Teașcă
Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 30.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996, tribuna oficială fiind construită din banii pe transferul lui Ilie Dumitrescu la Tottenham (4,3 milioane de dolari a fost suma de transfer).
GALERIE FOTO | Stadionul Steaua, pus la pământ. Imagini dure pentru nostalgici
Instalația de nocturnă a fost inaugurată pe 14 august 1991, la un meci Steaua – FCM Bacău (scor 4-1). Mai târziu, în 1996, arena din Ghencea a fost modernizată în totalitate, tribunele fiind dotate cu scaune, cantonamentul jucătorilor de sub tribuna a doua fiind renovat la nivelul unui hotel de patru stele, iar utilitățile fiind aduse la standardele vremii.
Tabela a fost inaugurată la meciul Steaua – Dinamo din primăvara anului 2007. Această tabelă poate afișa rezultatul, marcatorii, reluările, meciul în direct sau imagini de pe banca tehnică. Stadionul era dotat cu un sistem de supraveghere a spectatorilor compus dintr-un număr de 7 camere fixe și 9 camere mobile, acestea având posibilitatea de a lua imagini chiar și de la intrarea spectatorilor în stadion.
MOMENTUL DE ISTORIE | Care sunt cele trei ediții de Jocuri Olimpice anulate în istorie, protestele și boicoturile de-a lungul ultimilor 124 de ani
La tribuna oficială exista o cameră de monitorizare performantă care este folosită, în caz de nevoie, de către forțele de ordine.
În august 2018 stadionul a fost demolat, iar Compania Națională de Investiții a început construcția unei noi și moderne arene, ce va servi ca bază de antrenamente pentru echipele ce vor participa la Campionatul European de fotbal din 2021.
La Stadionul Steaua se lucrează de zor! Cum arată acum noua arenă și când va fi gata | FOTO EXCLUSIV
Arena va avea 4 vestiare, spații de cazare pentru sportivi, muzeu, spaţii comerciale și restaurant. Valoarea totală a investiţiei este de 301,77 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER